Hur hittar jag boende i Stockholm?

Bostadsmarknaden i Stockholm är som bekant en riktig djungel och utan kontakter kan det vara riktigt svårt att hitta ett boende. Men det är inte omöjligt, det gäller bara att vara lite kreativ. Här ger vi dig de bästa tipsen för hur du går tillväga för att hitta ett boende i Stockholm.

Det gäller att vara realistisk, om du inte har råd att köpa en bostadsrätt, så är chanserna att få en hyresrätt minimala. De allra flesta hyresvärdar har bostadskö, där kötiden ligger på flera år. Om de mot förmodan skulle välja fritt bland ansökningarna kommer du att tävla mot tusentals andra. Det gäller därför att sikta in sig på att hyra i andra eller tredje hand. Det är inte heller säkert att du får en hel lägenhet på första försöket, kanske räcker det med att hyra ett rum hos någon? Om du börjar med att söka efter andrahandskontrakt kommer du märka att utbudet blir otroligt mycket större.

Om du får ett erbjudande om visning eller till och med kontrakt, tveka inte utan kom med svar så snabbt som möjligt. Hyresvärden har med all säkerhet flera andra som står på kö och kommer inte ge dig någon längre betänketid. Gå på din magkänsla och gör det som känns rätt.

Det gäller också att vara väldigt aktiv i sitt lägenhetssökande. Ingen kommer knacka dig på axeln och ge dig en lägenhet. Svara på så många annonser som möjligt, hör med bekanta eller jobbkollegor eller håll utkik på sociala medier. Det viktiga är att du aldrig ger upp utan fortsätter söka tills du hittar något.

De flesta som flyttar till Stockholm ser nog sig själva bo i de centrala delarna. Ska du få tag på boende kan det dock vara så att du behöver tänka om. Om du söker i hela Stockholmsområdet, har du fler möjligheter och därmed större chans att få lägenhet. Stockholm har turligt nog en väldigt välfungerande kollektivtrafik där det fungerar väldigt bra att pendla. När du bor lite utanför stan är det också enklare att söka vidare för att senare kunna bosätta sig mer centralt.

Om du till exempel ska börja ett nytt jobb i Stockholm kommer du att ha kollegor som redan bor i staden. Fråga dem hur de gick tillväga? Kanske har de någon kontakt eller något tips som du inte har tänkt på tidigare. Det gäller att vara kreativ när det kommer till att hitta bostad, och inte vara rädd för att fråga. De flesta är bekanta med bostadssituationen i Stockholm och kan kanske hjälpa till att dela din förfrågan på Facebook eller liknande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *