Att säga upp en hyresrätt

Bor du i en hyresrätt måste du alltid säga upp den i samband med en flytt. Det kan ibland råda viss förvirring om vad som gäller under dessa omständigheter, både för dig som hyresgäst och för hyresvärden. Här tar vi en närmare titt på de vanligaste frågorna.

De allra flesta hyresvärdar, i alla fall de kommunala, har en uppsägningstid på tre månader. Det betyder att även om du hittar en ny lägenhet som du kan flytta in i omedelbart, måste du fortfarande betala hyra i din gamla lägenhet. Har du otur behöver du alltså betala dubbla hyror under ett antal månader. Detta är något som du verkligen bör ha med i beräkning när det är dags att byta bostad.

En ansökan ska normalt göras skriftligt och om du tar kontakt med din hyresvärd ger de dig all information om hur du går tillväga. Här kommer du också få all praktisk information som när du ska lämna nycklarna, vilken tid på dagen som lägenheten ska vara tom och så vidare.

När det är dags att flytta är det viktigt att du lämnar lägenheten i samma skick som när du flyttade in. Om du hyr av ett kommunalt bostadsbolag så gör de senare en besiktning. Om de upptäcker några skador är det alltså du som föregående hyresgäst som får stå för dessa kostnader. Det kan bli en väldigt dyr och oönskad kostnad.

Det är även du som hyresgäst som står för flyttstädningen, i alla fall i de flesta fall. Här gäller det att se till att lägenheten är skinande ren, för annars kan nästa hyresgäst anmärka på detta. Det kan i sin tur också medföra en kostnad till dig. Om du inte vill städa själv rekommenderas att anlita en städfirma som gör hela jobbet åt dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *