Att skriva kontrakt och flytta in

Grattis! Du har vunnit budgivningen och det är dags att skriva kontrakt. Vad är det nu som du behöver tänka på? Läs vidare för att ta reda på detta.

När du ska skriva kontrakt möts oftast du, mäklaren och säljaren på dennes kontor. Här skriver ni under alla papper och det är först efter detta som det går att säga att affären är i hamn. Innan dess har både köpare och säljare rätt att dra sig ur affären. Var noga med att du är införstådd med allt som står i avtalen innan du skriver på.

När du köper en bostadsrätt ska du som regel lägga en handpenning, vilket brukar vara 10 % av summan. Detta gör du normalt i samband med att du skriver kontrakt. Vid vissa tillfällen kan din bank hjälpa till med lån för handpenningen, hör av dig direkt till dem för att få veta mer i så fall.

När kontraktet är påskrivet och allting är i hamn med betalningen är lägenheten din och det är dags att flytta in. Det är verkligen ett speciellt ögonblick, oavsett om det är din första lägenhet eller en i raden. När du väl är inflyttad är en det en del praktiska saker som du måste tänka över. Det mesta handlar om olika former av avtal, till exempel el och liknande. Hör med din förening om de har speciella avtal för tv och bredband eller i andra sammanhang.

När du flyttar måste du också se till att adressändra och se till att posten eftersänds. Detta är dock inget som är enbart för bostadsrätt utan gäller vid samtliga flyttar. Det är idag väldigt enkelt att göra online, du kan logga in direkt på Skatteverkets hemsida med ditt BankID. Att eftersända posten kostar en slant men det rekommenderas så du är säker på att inga brev kommer på villovägar.

Om en flytt sker i samband med en förändrad livssituation, till exempel en separation eller samboförhållande är det viktigt att kolla upp vad som gäller i dessa lägen. Se över de avtal som du har i nuläget och se om någonting behöver ändras eller uppdateras. Detta kan du få hjälp med av en advokat om du känner dig osäker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *