Köpa ett nybygge

Det råder ingen brist på nybyggda bostäder i Sverige. Men är det verkligen en fördel eller nackdel att köpa ett nybygge? Precis som med allting så finns det två sidor av myntet. Här reder vi ut dessa.

Den första fördelen är så klart att allt är nytt, och du är den första som använder allt i lägenheten. Det ger verkligen känslan av att skapa sitt eget hem, och veta att ingen annan har bott där innan. En annan stor fördel är att bostaden har ett utsatt pris, det är alltså inte tal om någon budgivning som det ofta blir vid andra lägenhetsköp.

En annan fördel som vi vill nämna är att du kan förlita dig på att det sker en riktig besiktning. Du kommer alltså inte flytta in i en bostad med risk om att senare upptäcka fel som kan stå dig dyrt.

Ja, det finns det så klart och den största av dem är priset. Ett nybygge kostar i princip alltid mer än andra lägenheter, vilket så klart betyder högre lån och högre månadsavgift. Du måste fråga dig själv om det är värt kostnaderna och så klart om du klarar av det.

En annan nackdel är att bostadsmarknaden kanske inte är densamma vid köp av bostaden som vid försäljning av den gamla. Låt oss säga att du köper din bostad redan två år innan den står färdig. Då måste du vänta två år med att sälja din gamla bostad, om du äger den det vill säga. Mycket kan alltså ha hänt på två år inom bostadsmarknaden och du kanske inte alls får ett så bra pris för din gamla bostad som du skulle fått annars.

En sista nackdel som vi vill göra dig som läsare uppmärksam på är att det kan bli lite stökigt i början. Det är inte säkert att alla lägenheter står färdiga samtidigt, vilket betyder att du praktiskt taget kommer att bo på en byggarbetsplats. Du får alltså räkna med att stå ut med lite buller och stök under den första tiden. Är det tänkt att du ska bo i lägenheten under flera år är detta nog något som du kan leva med.

Nu har du hört några av fördelarna och nackdelarna med att köpa en nyproduktion. Vi hoppas att du har den information som krävs för att du ska göra ett klokt val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *