Sätta upp sig i bostadskö

På många ställen är det väldigt svårt att få en hyresrätt i Sverige och det gäller att vara ute i god tid. Många kommuner har ett kommunalt bostadsbolag där alla som är svenska medborgare kan ställa sig i kö. Dessa bolag brukar ha ett brett utbud av lägenheter, så det är en fördel att stå i kö i dessa. Så här fungerar det.

När du ställer dig i kö blir du automatiskt registrerad som bostadssökande. För varje dag som är registrerad får du en köpoäng. Dessa ska sedan användas till dina ansökningar. Dessa bolag brukar ha en regelrätt turordning där den som har högst poäng får lägenheten, om denne tackar ja förstås. Det är viktigt att du loggar in och uppdaterar din profil med jämna mellanrum, annars kommer dina köpoäng att försvinna.

Detta går ju förstås inte att svara på rakt av eftersom det är väldigt olika beroende på var i landet du söker. En sak är i alla fall säker och det är att det råder bostadsbrist i hela landet. Du bör alltså räkna med att stå i kö ett par år innan du har chans på en lägenhet. Vet du med dig att du eventuellt kommer flytta till en stad i framtiden skadar det inte att ställa sig i kö redan nu. Det är helt gratis att ställa sig i kö och du kan när som helst avsluta ditt konto om du skulle önska.

De flesta bostadsrättsföreningar erbjuder möjligheten att sätta upp en e-postnotifikation, där du kan se lediga lägenheter, så ofta som du själv vill. Då kan du vara säker på att aldrig missa något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *