Bolån – Så går det till

Är du sugen på att köpa dig en egen bostad? Kanske är det väldigt dåligt om hyresrätter där du bor eller så vill du helt enkelt kunna renovera och bygga som du själv önskar. Att köpa en bostad är för många en mycket stor och bra investering, men för att kunna finansiera bostaden krävs oftast ett lån.

[IMAGE=fxu6yKdlAnLS.jpg]

Bolån är lån som är specifikt framtagna för att användas när människor vill köpa bostad. Det är något väldigt speciellt med att få kliva innanför dörren till det hem som man vet att man till fullo äger. Att bli väldigt lycklig över sitt bostadsköp är inte ovanligt. Vissa väljer att visa upp det nya hemmet genom att anordna en inflyttningsfest och andra använder sig av andra kanaler, t.ex. sociala media. Som ny bostadsägare är man naturligtvis väldigt stolt. Kanske spelar du även in en film där du går på rundtur i bostaden. I träningsrummet visar du stolt upp vilka maskiner du har och presenterar kanske även din yogamatta med ett ”här är min matta jag köpt online”. I köket pratar du om renoveringsmöjligheterna och i sovrummet visar du hur solen så fint lyser in. Det är helt enkelt fantastiskt att äga en bostad, men hur fungerar egentligen bolånet?

[IMAGE=cYJupmburpjZ.jpg]

Att ansöka om ett bolån

[IMAGE=ekL1BZfMFqu2.png]

Att ansöka om ett bolån fungerar i princip på samma sätt som att ansöka om vilket annat lån som helst. Du fyller i hur mycket du vill ansöka om, men kom ihåg att du enbart får låna 85 % av bostadens totala värde. Det betyder att det finns 15 % kvar som du kommer behöva finansiera på annat sätt. Om du inte har möjlighet att spara ihop pengarna kan du använda dig av ett privatlån.

Ett bolån kräver alltid en säkerhet. Här är det bostaden som du planerar att köpa som kommer fungera på just ett sådant sätt. Säkerheten krävs för att banken eller långivaren ska vara säker på att få sina pengar tillbaka, även om du skulle bli arbetslös och inte ha någon inkomst att göra återbetalningarna med. Banken kan då gå in och använda sig av din bostad, något som du naturligtvis bör undvika på alla sätt och vis.

Bank eller annan långivare

Att låna pengar via en av storbankerna är inte alltid det lättaste, men om du lyckas så kan du räkna med riktigt fina lånevillkor. Bankerna har oftast mycket höga krav på sina låntagare och inte främst om det handlar om stora summor pengar. Det finns andra långivare på marknaden som erbjuder bolån för den som inte kan eller vill gå via banken. Dock gäller det även här att du har en god ekonomi och en hög kreditvärdighet. Inga betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden med andra ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *