Renovera hyresrätten – Detta gäller!

Bara för att du bor i en hyresrätt så betyder det inte att du inte får snygga till hemma. Du kan göra renoveringar själv så väl som att anlita hantverkare för uppdraget. Dock är det en hel del som skiljer sig från att renovera i en bostadsrätt. Det finns många fler lagar och regler som du behöver rätta dig efter när du hyr.

[IMAGE=dZylN4eJnNEF.jpg]

Många hyresgäster känner sig förvirrade över vad de får och inte får göra i sina lägenheter. Av denna orsak har vi skapat en lista på alla de typer av renoveringar och fix som du får använda dig av för att fräscha upp din bostad på egen hand.

[IMAGE=b7GV2Jd6RkOk.jpg]

Renovering som hyresrätten tillåter

[IMAGE=exz6ESen7jZw.jpg]

Tapeter och ommålning – Du får mer än gärna måla om i din hyresrätt eller sätta upp nya tapeter om du så skulle önska. Här är det dock viktigt att arbetet blir ordentligt utfört och att det ser professionellt ut. Har du gjort ett slarvigt jobb finns det risk för att du måste återställa eller göra om vid en eventuell flytt. Det bästa är om du håller målarfärgen till redan målade väggar och tapeter till redan tapetserade alternativ.

Kök och inredning – I köket får du göra en hel del för att fräscha upp din bostad, men även här är det viktigt att komma ihåg att du kan behöva återställa saker och ting om du väljer att flytta ut. Du får bland annat installera en diskmaskin, men även sätta in nya köksluckor eller byta handtag på skåp och lådor. Se till att du sparar de gamla utiifall att.

Golv – Om du bor i en hyresrätt har du tyvärr inte någon möjlighet att själv byta ut dina golv. De flesta hyresvärdar ser över golven med cirka 22 års mellanrum, men den som önskar kan beställa nya golv (via hyresvärden) och få avbetalning i form av en tilläggsavgift på hyresfakturan.

Badrum – I badrummet behöver man vara rätt försiktig när det kommer till att själv renovera, fixa och trixa. I alla situationer där du vill göra om i våtutrymmen måste du först få godkänt från din hyresvärd. Det gäller oavsett om du vill byta kakel eller om du vill byta blandare, duschmunstycke m.m. Kontakta alltid hyresvärden så att du kan vara säker på att allt går schysst till.

Byte av dörrar – Hyresgäster har möjlighet att byta ut sina innerdörrar om de har blivit gamla och tråkiga, men det är viktigt att behålla de gamla, t.ex. ställa in dessa på vinden eller i källaren. När du flyttar från lägenheten måste du se till att originaldörrarna finns tillgängliga. Detta även om den nya hyresgästen skulle vilja behålla dina dörrar (och du inte vill ha dem med dig naturligtvis). Dörrarna ska finnas synliga för besiktning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *