Går du i tankarna om att skaffa en bostadsrätt? Är du inte helt säker på vad som krävs för att du ska kunna få ett kontrakt på bordet? Här reder vi ut vad som krävs för att köpa en bostadsrätt.
En bostadsrätt kostar oftast över miljonen även i mindre städer. Det är därför viktigt att du har en stabil inkomst att luta dig tillbaka emot. Det är inte många som har möjlighet att betala hela summan vid köpet, därför är första steget att skaffa ett lånelöfte av en bank. Om du redan vet att du får ett lånelöfte kan du agera mycket snabbare efter en visning. Då vet du redan också hur högt du kan gå om det skulle röra sig om budgivning. Glöm inte att jämföra räntor så du får ett så fördelaktigt lån som möjligt. Det finns flera jämförelsesajter på nätet som kan hjälpa dig med detta.
Så länge du får ett lånelöfte är det egentligen upp till dig själv att se över om du har vad som krävs för att klara av en bostadsrätt. För att kunna göra detta måste du först räkna ut alla kostnader. Här gäller det att göra en budget för de kommande åren. Mäklaren har oftast med sig en boendekalkyl där du ser ungefärliga kostnader för bostaden, om inte så kan du be om en. Du ska betala en insats för lägenheten, därefter betalar du också en avgift varje månad. Tar du lån ska du även betala tillbaka på detta varje månad, plus räkningar och övriga avgifter.
När du räknar ut din budget bör du också ha i åtanke de underhåll och reparationer som kan behöva göras på bostaden. Till skillnad från hyresrätt får du här stå för allt själv. Kanske har lägenheten tydliga skavanker som syns redan vid visning? I så fall är det viktigt att ta med dessa i beräkningen redan från början. Du bör också vara medveten om att oförutsägbara saker kan ske. En spis eller ett kylskåp kan gå sönder helt utan förvarning. Därför är det viktigt att du marginal i din budget för just sådana saker.
Innan du köper bostaden är det viktigt att du gör en grundlig inspektion. Det är viktigt att du har koll på vad du köper. Du måste försäkra dig om att det inte finns några fel i bostaden, för skulle du upptäcka dessa i efterhand är det du som får stå för reparationskostnaden.
Något som många inte tänker på är att det inte är endast lägenheten som ska kontrolleras. Du måste också göra en inspektion på samtliga gemensamma utrymmen som till exempel tvättstugan.