Komplementbostadshus

Det är inte bara lägenheter och hus man kan hyra eller köpa. Äger du ett hus kan du i många fall bygga en komplementbostad på upp till 30 kvadratmeter som sedan kan hyras ut.

Komplementbostadshus

En komplementbostad får vara upp till 30 kvadratmeter och kallas Bolundare. Upp till 25 kvadratmeter kallas Attefallshus och upp till 15 kvadratmeter kallas friggebod. Dessa hus kan vinterbonas och inredas precis som en liten minivilla med bara det nödvändigaste, och kan passa bra för generationsboende eller gäststuga också. Givetvis finns det regler kring detta men något som är bra är att det i många fall inte behövs bygglov för huset, om det följer vissa regler och en bygganmälan görs. Ett komplementbostadshus har ett litet kök och en handikappanpassad toalett dessutom och kan passa för året runt-boende. En klar fördel med ett litet hus är att du även kan få tillgång till en liten del av trädgården och tips för en lättskött trädgård kan komma väl till hands.

Inredning för små ytor

Att inreda så att huset verkar större är en bra idé och på en liten yta är det bra att tänka till med smarta lösningar som sparar plats. Inbyggd förvaring i en trappa, förvaring under soffan, att utnyttja höjden och framför allt möblera så det blir rymd och ljus. Med några väl valda posters på väggarna kan du dessutom få en helt egen stil på inredningen.För att få ut det mesta av små ytor kan det vara bra med lite inredningstips så inspirationen kommer igång. Tänk på att utnyttja höjden och ljusa färger. Att lura ögat lite kan göra underverk.

För någon som inte behöver stora ytor och som vill minimera sitt boende och antal saker är ett mindre hus både smidigare och billigare i drift, så det kan vara väl värt att titta över möjligheterna för attefallshusen och bolundarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *